NOVO

8 mesecev Azije. 6 drzav. V sirino, visino in globino. Kulture, okolja, delovanja, politike, druzbe, posameznika, narave in mest. Predvsem pa vase. In ob zivljenju prostovoljke v misijonih za sest mesecev v kamboska dekleta. Temu recem Ljubezen.

Angkor Wat - kambosko cudo sveta

Zal tezko opisem velicino Angkor Wata - najvecjega religioznega objekta na svetu. Tezko opisem vso zgodovino, detajle, moznosti raziskovanja, ki jih ponuja. Je mesto templjev, morda templji v mestu.

Osupljivo pa vendar me je spet bolj prevzelo opazovanje ljudi kot samih kamnov: navdusenost in evforija nasih deklet, obnasanje belih turistov, kako se poklonijo lokalci. Kako se sluzi denar, kje delajo otroci. Kdo skrbi za cistoco, kako se ureja obnova. Kdo je lastnik (Kambodza se prodaja v tujino: Vietnam), kaksne so posledice. V kaj se razvija, kaj je nekoc pomenilo.
Svetisce? Kaksen oddaljen samoten tempelj mogoce se sluzi meditaciji in iskanju miru v lahnem vetru in izklesanih podobah. Sicer pa je od svetisca ostalo toliko kot je ostalo kraljevskega duha v sobanah evropskih gradov.

Zgrajen z namenom cesarskega glavnega mesto v 11. stoletju, danes se vedno odseva vso velicino trenutka, ko je zacvetel pod diktirko kralja Suryajarmana II., legendarnega vladarja mogočnega kmerskega cesarstva, ki se je raztezalo od Vietnama do Myanmara.

Na danem obmocju v provinci Siem Reap je raztrescenih okoli 300 templjev, zgrajenih iz ogromnih kamnitih zidakov, ki so na mesto templja pripluli po bliznji reki. Cudo sveta je zaradi stevilnih detaljov izklesanih na kamnih osupljiv, kljub temperaturi, ki bi nas sicer priklenila v klimatizirano kavarno.
Ostanes lahko en dan in vidis najbolj osupljive tocke, ostanes lahko tri dni, lahko cel teden. Verjetno nihce od nas nima casa, da bi odkril vse. 

Za razliko od evropskih gradov, ki so ponavadi delno zaprti za javnost in kjer je pot, po kateri si ogleduješ zgradbo točno določena, je tukaj vse skupaj povsem odprto. Torej, lahko hodiš kjerkoli želiš. Ker so temlji zgrajeni z nešteto hodniki, tuneli in podobno, je to prav zabavno in toliko bolj zanimivo.
Sprva templji hinduizma, so pocasi prevzemali podobo budisticnega svetisca. 30 let gradnje in tisoc let popravkov in izboljsav. Raseznost od obiskovalca danes zahteva kondicijo in moc. Podvig granje pa je zaheval vztrajnost, potrpezljivost, mirne roke, talent, znanje, moc, sodelovanje!

Domala vsi templji prikazujejo izjemen boj človeka in džungle. Ljudje so stoletja gradili ogromne kamnite strukture, posvečene svojemu kralju, džungla pa je človeštvu sčasoma dokazala, da je vse, kar je človek nekoč ustvaril, mogoče v nekaj stoletjih popolnoma zabrisati. Francoski raziskovalci, ki so tempelj odkrili, so se le stežka prebijali skozi neprehoden tropski gozd. Naselja, kjer so včasih prebivali ljudje, so tropske ovijalke že davno zadušile in posrkale vase. Ker so ostanki antične prestolnice raztreseni po ogromnem gozdnatem območju, bi za ogled celotnega mesta potrebovali najmanj en teden.

Osrednji tempelj: Angkor Wat.
Detajl.

Tradicija in predlog obleke za druzice!

Tempelj Bayon in njegovih 216 ogromnih in nasmejanih glav Bude. Na kateremkoli mestu si, vidis vsaj eno glavo, vsaka ima svoj pomen in vsaka skriva še neodkrite skrivnosti. 
Ta Prohm preraščajo korenine drevesa Chan (ime ene mojih studentk). 
Osupljivo (tako, da je tu nastal film Tomb Raider, kmalu pa pride se The Great Khmer Empire. 

***Turisticni zaznamki: 20 dolarjev / dan (le za tujce, vstopnica s sliko!). Soncni vzhod in zahod sta osupljiva. Turisticna guzva v opoldanski vrocini izgine. Potrebujes prevozno sredstvo (kolo je mucno). Deznik kot obrambra pred soncem. Ne odidi brez soncne kreme. Kljub popitim 3 do 4 litrom vode, nisem potrebovala stranisca. Na vseh slikah pa imam poseben sijaj - wet style! :)