NOVO

8 mesecev Azije. 6 drzav. V sirino, visino in globino. Kulture, okolja, delovanja, politike, druzbe, posameznika, narave in mest. Predvsem pa vase. In ob zivljenju prostovoljke v misijonih za sest mesecev v kamboska dekleta. Temu recem Ljubezen.

Mekong delta

I like it! Pobeg iz mesta, v delto reke Mekong. Polna novih informacij in vtisov: ugotavljam, da moram pobegniti iz mesta v naravo. Kdaj? Jutri zjutraj ob 8h.

Danes ugotvila kako se dela rice paper, spila svojo prvo happy water, izvedela, da je bencin 1,2 dolarja!, se naucila nositi vietnamski klobuk. Izposoja brezplacna, nakup 2 dolarja. Podobno kot celade (cca 3 dolarje) za njihove povsodvozece skuterje. Se vedno fascinirana nad tem, da na skuterjih vozijo vse: od otrok, stiriclanske druzine, televizorjev, riza do zivali. Celada obvezna za odrasle, za zivali, otroke in dojencke pac ne. O varnostni preventivi nimajo pojma, obvladajo pa podatke o visini kazni, ce odrasel clovek nima celade.

Ljudje so neverjetno prijazni. Res. In trudijo se z anglescino se pa se. Delovni? Tezko se odlocim. Najljubsa navada je sedenje in cvekanje v barih (ne, niso na internetu, televizije ne gledajo), tudi meni postaja to delo vsec. Sicer pa tudi tukaj ekstremne razlike v socialni varnosti. Aja, mimogrede, v Vietnamu ne bom gradila hise! 100 kvadratnih metrov zemlje 10 kilometrov iz mesta stane 70.000 dolarjev. Tisti, ki gradijo, gradijo v visino. So pa redki! Pri placi okoli 200 EUR na mesec (ce pac imas sluzbo kot je hotelir, tajnica, voznik) si to lahko privoscijo le redki.

Obozujejo vse vrste trznic, kjer prodajajo vse. Na Mekong delti predvsem kmetijske pridelke. Trznice vzljubljam tudi jaz. Njihovo sadje je pac zakon!

Ceste so precej obupne, 3 ure voznje pomeni le 110 prevozenih kilometrov. Precej naporno ... In zopet brezplacna masaza included!

Spoznala kup odprtih backpeckerjev s katerimi bom nadaljevala del poti proti severu.

Vietnamska kava je se vedno super, tudi hrana!


Danes uspesno skritizirala slovenski medijski sistem v diskusiji z novinarjem iz Copenhagna. Potreboval je eno uro, da je tudi sam priznal napake v njihovem sistemu. Pa naj mu bo, je pac iz severa. :)

Voznja s kolesom po ravnicah Mekong delte je nadfantasticna!

Pa jaz? Se vedno precej z mislimi na Mladinskem cehu in doma. Prave pocitnice se cakam. Upam, da pridejo z namakanjem v morju na kaksni beli plazi. Jutri!