Kuharije
Stevilni turisti se v Aziji odlocijo za kuharske tecaje.Jaz bom svojega opravila kar tukaj, z dekleti. :) Trening zanje in hkrati zame.
Dekleta se v prvem letniku ucijo predvsem ''kuharskih pravil'' in pa priprave kmerske hrane, v drugem letniku pa spoznavajo razlicne svetovne kuhinje. Vsak dan katera izmed deklet ''dezura'' v kuhinji in pomaga kuharici. Ker v casu njihovih ucnih ur ucenja sama ucim, se bom ''navideznega tecaja'' lahko udelezevala ob pripravi vecerij. Kuahrica Paulen, ki je bivsa ucenka nase sole, govori precej dobro anglescino in se pa jos je vesela, ko stopim v kuhinjo vsaj za klepet z njo. Zaradi njenega urnika dela se namrec ne more udelezevati mojih ucnih ur za ucitelje, studente in zaposlene.
Moja prva jed, ki sem jo osvojila, je bila seveda tista, ki sem jo najbolj obozevala po svojih prvih 14/ih dnevih v soli: jogurt.
Ce me poznas, ves, da nisem ravno velika ljubiteljica jogurtov. Vendar je nekaj posebnega v tem kamboskem jogurtu. V okusu, ne izdelavi. Preprost postopek, malo sestavin. In komaj cakam, da ga naredim tudi doma.
Moram pa dodati, da je preprostost recepta v tej soli zakomplicirana v stevilne predpise, ki jih morajo dekleta upostevati, ko kuhajo. Me veseli, ker je sicer hrana na ulici precej necista in higiena ni najbolj pomembna stvar (itq se razbije z dodajanjem pekocih zacimb!), vendar upajoc, da bodo nasa dekleta delala v restavracijah in hotelih, sem vesela za njihovo natancnost.
Sestavine: mleko, kondenzirano mleko (mimogrede, ga imamo doma v Sloveniji?), navaden jogurt.
Simple as that.
Sicer pa sem zadnjic prepoznala eno izmed pomembnih razlik kuharije v Kambodzi in doma. Tukaj se skorajda igrajo tapase. V slovenski kuhinji radi vse zmesamo skupaj: rizota, ko kuhamo testenine jih zmesamo z omako, vso zelenjavo vrzemo k mesu ... Tako je navadno na mizi ena sama jed, morda s prilogo ... Tukaj pa ... Vedno je postrezeno z vec jedmi. Riz ni nikoli rizota (razen fried rice, ki pa ni cisto kamboski). In poleg pustega riza je vedno postrezeno se pripravljeno meso, zelenjava taksna ali drugacna, juha taksna ali drugacna (ki se je poleg glavnega obroka in ne pred njim), solata taksna ali drugacna, veliko sadja (ki je na mizi hrkati in ne po glavnem obroku, torej si ga postrezes poleg riza in zelenjave).
Se vedno imam rada tukajsnjo hrano. Sedaj sem poskusila skorajda vse ... In moram reci, da ne izgubljam kilogramov sploh. Bom sedaj kdaj rekla ne. Navsezadnje smo skoraj v postnem casu. Se malo. Danes torej razmislek o tem, cemu se odpovedati.